Każda osoba zdaje sobie sprawę z tego, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz na samopoczucie. Niestety, nie zawsze stosujemy się do zasad zdrowego żywienia. Warto jednak pomyśleć nad gruntowną zmianą stylu życia.
Eksperci z zakresu dietetyki zalecają, żeby nasze posiłki były odpowiednio zbilansowane. Dzięki temu mamy szansę na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia przez wiele lat. Instytut Żywności i Żywienia opracowuje normy dotyczące prawidłowej diety. Normy są opracowywane przez ekspertów z zakresu dietetyki i medycyny. Warto w tym miejscu podkreślić, że zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki nieco się różni w zależności od wieku, płci oraz występowania chorób przewlekłych. Normy IŻŻ zakładają, że w diecie dorosłej osoby nie powinno zabraknąć kwasów omega, błonnika oraz witamin. W okresie dorastania szczególnie ważny jest wapń oraz witaminy z grupy B.
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia można pobrać bezpłatnie ze strony internetowej. W dokumencie znajdują się szczegółowe wskazówki na temat tego, co należy jeść, a jakich produktów żywnościowych należy unikać.