Wątróbka po żydowsku

0
584
Rate this post

Wątróbka po żydowsku

Trzy dag drobiowych wątróbek lub cielęcej wątroby, dwie łyżki smalcu (gęsiego lub drobiowego) lub oleju, jeden duża cebula, dwie jaja (ugotowane na twardo), jeden ząbek czosnku, sól, pieprz liście sałaty, jeden strąk papryki

Wątróbki pokrajać w cienkie plasterki i krótko obsmażyć aż nabiorą barwy białej lub lekkoróżowej. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić lub co najwyżej lekko zezłocić cebulę. Zemleć dość grubo wątróbkę z cebulą (jeżeli w malakserze lub elektrycznej maszynce, to licząc do pięć-7, aby całość nie nabrała zbyt pastowatej konsystencji). Bardzo drobno posiekać ugotowane na twardo jaja, dobrze rozdrobnić czosnek. Oba składniki dodać do zmielonej wątroby. Dodać sól, pieprz do smaku. Całość starannie wymieszać i uformować kulki o średnicy jeden-jeden jeden/dwie cm. W każdą kulkę wbić wykałaczkę. Przybrać kawałkiem liścia sałaty lub małym kawałeczkiem papryki.

Pikantne ciasteczka, dwiepięć dag mąki, jeden/dwie łyżeczki soli, jeden0 dag margaryny, dwie jaja, dwie-trzy łyżki śmietany, jeden0 dag wędzonego boczku. Mąkę wymieszaną z solą starannie posiekać z pokrajaną na małe kawałeczki margaryną. Dodać jeden jajo rozbite ze śmietaną i zagnieść ciasto. Boczek drobno posiekać i przesmażyć aż do otrzymania chrupkich skwareczek. Odlać tłuszcz, a boczek połączyć z ciastem. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. cztery cm, zawinąć w przezroczystą folię i dobrze ostudzić w lodówce, aby ciasto stwardniało i nadawało się do krojenia. Następnie odcinać z wałka ciasta krążki grubości jeden cm, układać na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i smarować z wierzchu rozbitym jajem. Piec jeden 0-jeden pięć minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Uwaga. Z podanych ilości otrzymuje się ok. trzy0 pikantnych ciasteczek. Można je traktować jako pieczywo do bawimordek (zamiast chleba lub bułki). Można je też grubo smarować pastami (przepisy na s. trzydwie-trzycztery) lub masłami o różnych smakach (przepisy na s. jeden00-jeden0cztery) i podawać jako swego rodzaju kanapki. Pasty i masła nakładać na ciasteczka bezpośrednio przed podaniem, aby nie rozmiękły.