Surówka polska
Jeden0 dag selera, jeden0 dag marchwi, jeden0 dag rzepy, jeden0 dag czerwonej kapusty sos: cztery łyżki oleju, cztery łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z cytryny (kwasek cytrynowy)
Warzywa umyć, obrać, raz jeszcze umyć, osuszyć, poszatkować. Z oleju, cukru, soli i pieprzu oraz soku z cytryny przygotować sos do surówki. Sos starannie połączyć z poszatkowanymi warzywami. Przed podaniem na stół raz jeszcze wymieszać.
Tort Sodowy z ajerkoniakiem, cztery porcje lodowego tortu, dwie kieliszki ajerkoniaku (dwie00 ml). Porcje lodowego tortu (lub po prostu lodów) polać ajerkoniakiem. Na jeden porcję należy przyjąć pięć0 ml ajerkoniaku.
Zapiekanka z ryb, kurczę a la Juliusz Cezar, ziemniaki diuszesa, pomidory po prowansalsku (przepis na s. 7pięć), pomarańczowa niespodzianka (przepis na s. jedenjedenjeden).