Suflet truskawkowy lub malinowy

0
138

Suflet truskawkowy lub malinowy

Dwie jaja, jedenpięć dag cukru pudru, dwie łyżki mąki, trzy łyżki śmietany, trzy0 dag świeżych truskawek (lub z kompotu) masło do posmarowania formy

Wybić jaja, białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać mąkę i śmietanę. Odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki (jeśli z kompotu, dobrze osączyć) przetrzeć na piure i starannie połączyć z masą z żółtek, a następnie z ubitą pianą. Masę wlać do wysmarowanej masłem formy. Piec ok. dwiepięć minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Suflet waniliowy, trzy jaja, jeden łyżka masła, jeden łyżka mąki, jeden szkl. mleka, cztery łyżki cukru, jeden opakowanie cukru wanilinowego masło do posmarowania formy

Wybić jaja, białka ubić na sztywną pianę. Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszać. Nie przerywając mieszania zalać zagotowanym mlekiem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i zagotować, nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, starannie wymieszać, po czym połączyć z ubitą pianą. Masę wlać do dobrze wysmarowanej formy i posypać nieco cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku jedenpięć-dwie0 minut. Gdy suflet się podniesie i nabierze złocistej barwy, niezwłocznie podawać.