SOSY
Ostatnimi czasy pojawiły się na naszym rynku bardzo liczne gotowe sosy, wytwarzane przez fabryki koncentratów spożywczych oraz spółdzielcze i prywatne zakłady spożywcze. Wśród sosów tych są przede wszystkim majonezy (zwykłe, delikatesowe i dekoracyjne
– ten ostatni może być doprawiany różnymi dodatkami), gotowe sosy do sałaty, a ponadto rozmaite keczupy o zróżnicowanym smaku, ostrym i łagodnym, sosy cebulowy, cumberland, rzadziej Worcestershire, sojowy i inne. Wszystkie one są dużą pomocą w szybkim przyrządzaniu potraw.
Mimo dość znacznego wyboru sosy gotowe nie mogą zastąpić rozlicznych sosów zimnych i gorących, sporządzanych w domu i stanowiących o smakowitości, aromacie i apetyczności potraw, do których są przeznaczone. Umiejętność ich przyrządzania świadczy
o dobrym opanowaniu arkanów kulinarnej sztuki. Nie na próżno się bowiem mówi, że „sosy to poezja kuchni”. Podany krótki zestaw przepisów na najpopularniejsze sosy stoso-wane w europejskiej kuchni nie tylko pozwala na ich sporządzenie. Powinien on również pobudzić inwencję osób przyrządzających. Zmiany niektórych proporcji w podanych przepisach, ujęcie lub dodanie niektórych składników pozwalają bowiem na stworzenie czegoś nowego, o jeszcze lepszym smaku i bardziej przyciągającym aromacie.
W podanym zestawie całkowicie pominięto sosy, do których przyrządzenia brak na naszym rynku surowców, oraz sosy kuchni pozaeuropejskich.