Składniki:
10 dag czekolady
12,5 dag masła
6 zółtek
20 dag cukru
6 białek
15 dag mąki
Sól, cynamon,
Skórka otarta z cytryny
Krem:
20 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
40 dag cukru pudru
2 kieliszki rumu
Wykonanie:
Czekoladę roztopić. Utrzeć masło z połową cukru na gładki krem, dodać żółtka, roztopioną czekoladę. Do masy przesiać mąkę i dokładnie wymieszać dodając przyprawy. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wymieszać z masą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu odczekać aż trochę przestygnie i p[przekroić na dwa placki.
Jajka z cukrem ubić na parze,dodać drobno startą czekoladę i rum. Wymieszać i schłodzić. Częścią kremu posmarować jeden placek, przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.