TORT CZEKOLADOWY

0
349
Rate this post

Składniki:

8 jajek
2 torebki cukru waniliowego
25 dag cukru
10 dag kakao
4 dag maki ziemniaczanej
Tłuszcz i mąka do wysypania formy
Starta skórka z pomarańczy
20 dag masła
Cukier puder i kakao do posypania wierzchu

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą i cukrem waniliowym na sztywno.
Sześć żółtek utrzeć na krem z 15 dag cukru i 4 łyżkami ciepłej wody, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Kakao zmieszać z mąka ziemniaczaną i przesiać przez sitko na pianę, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), a boki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu i piec około 35 minut. Wystudzić w formie.
Pozostałe żółtka z resztą cukru, utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać po trochu masło i skórkę pomarańczową.
Placek wyjąc z formy i przekroić na trzy placki. 3/4 Kremu rozsmarować na dwóch i złożyć je. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.
Postawić w chłodnym miejscu.
Z papieru wyciąć formę z wzorkami. Placek obsypać cukrem pudrem, położyć formę i obsypać kakao.