Składniki:
30 dag migdałów
12 żółtek
6 białek
1.5 szklanki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Aromat migdałowy
Sól, mąka i tłuszcz do blachy
Wykonanie:
2 garstki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.
Pozostałe migdały zmielić i także uprażyć.
6 zółtek ubić z ? szklanki cukru, aromatem, i dwoma łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Ubić białka z 2łyżkami cukru i szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę i zmielone migdały dodawać stopniowo do masy żółtkowej i dobrze wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto do tortownicy i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 175 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na cztery równe płaty. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i rozpuścić podgrzewając. Z 4 łyżek wody i pozostałego cukru ugotować syrop. Żółtka (6) ubijać na parze dodając stopniowo syrop aż powstanie gęsty krem, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim. Wierzch również posmarować kremem, udekorować całymi migdałami i wstawić do zastygnięcia (3-4 godziny).