Składniki:
Ciasto:
4 jajka
15 dag cukru pudru
15 dag maki tortowej
Cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu
1 łyżka cukru
Krem:
0,5 litra śmietany kremówki
15 dag cukru pudru
Cukier waniliowy
0,25 kg truskawek
Wiórki kokosowe
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i wstawić tortownicę z ciastem na około 40 minut. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Spirytus wymieszać z niepełną szklanką wody (200 ml) cukrem, nasączyć blaty biszkoptowe. Truskawki umyć osuszyć, usunąć szypułki, pokroić.
Krem śmietanowy rozsmarować na blatach, poukładać pokrojone truskawki i ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, na wierzchu poukładać dekoracyjnie truskawki, a boki obsypać wiórkami kokosowymi.