TORT MAKOWY

0
346
Rate this post

Składniki:

12 dag maku
15 dag cukru pudru
10 dag mąki
8 dag migdałów
6 żółtek
3 białka
2 łyżki rumu
5 dag rodzynek
Krem:
3 jajka
2 żółtka
Szklanka cukru
20 dag masła
1 cytryna
Do nasączenia: pół szklanki soku z cytryny i pół szklanki wody

Wykonanie:
Zalać mak wrzątkiem i gotować 5 minut, ostudzić, odcedzić i zmielić trzy razy.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać obrane, zmielone migdały, mak i rum. Połączyć z mąką i ubita pianą z białek. Dodać sparzone i osuszone rodzynki. Wysmarować tortownicę tłuszczem i wysypać tarta bułką, i wlać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i wstawić tortownicę na 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 placki.
Przygotować krem: na parze ubić jajka i żółtka z cukrem. Zdjąć z pary i ubijać aż masa przestygnie, dodawać kawałeczkami masło i dalej ubijać. Na końcu ciągle ubijając dodać sok i skórkę z cytryny.
Wodę zagotować z sokiem cytrynowym i po wystudzeniu nasączyć placki. Posmarować kremem. Udekorować, owinąć folią i wstawić do zamrażarki. Wyjąć, kiedy będzie potrzebny.