TORT MORELOWY

0
169

Składniki:

17,5 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag masła
2 łyżki białego wina
4 łyżki dżemu morelowego
4 jajka
Skórka otarta z 1 cytryny
12 dag zmielonych migdałów
Duża puszka moreli
1 mała torebka żelatyny
2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysypać do miski, dodać 2,5 dag cukru,, 1 opakowanie cukru waniliowego, wino i wymieszać łyżką. Połowę masła pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i włożyć rozwałkowane ciasto i uformować około 3 centymetrowy brzeg. Ciasto nakłuć w paru miejscach widelcem i wstawić do gorącego (200-220 stopni) piekarnika. Piec 15 minut.
Pozostałe masło utrzeć na puszysty krem z resztą cukru i cukru waniliowego. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodawać do masy ciągle ucierając, a następnie dodać otartą skórkę z cytryny i zmielone migdały. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i piec w gorącym piekarniku około pół godziny. Po wystudzeniu, na placku ułożyć osączone z zalewy morele.
Zalewę z moreli wlać do rondelka, dodać dżem i ciągle mieszając gotować aż do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody i wymieszać z zalewą. Zalać lukier na morele i udekorować płatkami migdałowymi.