Składniki:
6 grejpfrutów
8 łyżeczek żelatyny
15 dag cukru
8 żółtek
1 cukier waniliowy
2 laski wanilii
Pół szklanki szampana
Na ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
Wykonanie:
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać do masy jajecznej mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pół grejpfruta obrać ze skórki (cienka skórka). Skórkę pokroić w paseczki i ugotować z dwoma łyżkami wody i 2 dag cukru ( 5 minut bez przykrycia). Paseczki rozłożyć na talerzu i wystudzić.
Resztę owoców obrać i podzielić na cząstki. Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z 2 łyżkami ciepłej wody i pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i rdzeniem z lasek wanilii. Rozpuścić żelatynę ( podgrzewając) i dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Masą jajeczną posmarować upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawić do schłodzenia.
Pozostałą żelatynę rozpuścić i wymieszać z szampanem, odstawić na 1,5 godziny w zimne miejsce.
Na masę jajeczną ułożyć cząstki owoców, zalać tężejącą galaretką szampanową. Po zastygnięciu udekorować paseczkami skórki.