Sos kaparowy

0
321
Rate this post

Sos kaparowy

sos biaty, jeden czubata łyżka kaparów. Przygotować sos biały według podanego przepisu i w ostatniej chwili dodać do niego czubatą łyżkę kaparów. Podawać do gotowanych ryb.

Sos Aurorę. jeden większa drobiowa wątróbka, jeden0 dag masta, trzy-cztery łyżki sosu po duszeniu mięsa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, jeden kieliszek wytrawnego białego wina (jeden00 ml),

dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wątróbkę przesmażyć w części masła, posiekać i przetrzeć przez sito lub dokładnie utrzeć. Dodać mięsny sos, sól, pieprz i posiekaną natkę. Zalać winem, dodać koncentrat pomidorowy i gotować na wolnym ogniu pięć minut. Na zakończenie dodać resztę masła w małych kawałeczkach. Podawać do białych mięs, jaj na twardo, ryb, surówek z warzyw i potraw z makaronów.