Sos do fondue

0
369
Rate this post

Sos do fondue

Dwie szkl. rosołu z drobiu, dwie czubate łyżki masła, dwie-trzy łyżki oleju, sól, osiem łyżek mąki, dwie żółtka, jeden niepełna szkl. wytrawnego białego wina, jeden łyżeczka soku z cytryny, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, jeden łyżka oleju, jeden cebula, jeden ząbek czosnku, przyprawy ziołowe według upodobania

Rosół zagotować z masłem, olejem, ew. posolić. Mąkę z odrobiną wody wymieszać na papkę i połączyć ją z ostro gotującym się rosołem, ubijając energicznie całość trzepaczką, po czym bezzwłocznie zdjąć z ognia. Oddzielnie ubić żółtka z winem, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem Cayenne (chilli). Połączyć z przygotowanym rosołem, starannie mieszając całość. Dodać jeden łyżkę oleju, by nie dopuścić do powstania kożucha na powierzchni. Wymieszać z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać ziołowe przyprawy.

Alzackie fondue, dwie0 dag ementalera (grojera lub innego twardego sera), jeden-jeden jeden/dwie szkl. beszamelu, cztery jaja, sól, pieprz, masło do smarowania formy

Utarty ser zalać w salaterce gorącym beszamelem (przepis na s. 9sześć) i ostudzić. Wbić żółtka, osolić, dodać pieprz do smaku i połączyć ze sztywno ubitą pianą. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy do sufletów i piec przez ok. dwiepięć minut w średnio nagrzanym piekarniku.