Żyjemy w czasach, w których wszystko zdaje się negatywnie odbijać na naszym zdrowiu. Listę rozpocząć możemy od powietrza zatrutego smogiem, kontynuować przez styl życia rujnujący nas stresem, na żywności i napojach niezdatnych do spożycia kończąc.
I tak każda z tych dziedzin życia wymaga kontroli względem ich wpływu na zdrowie. Oddziaływaniem żywności i żywienia na zdrowie zajmuje się w Polsce Instytut Żywności i Żywienia. Jest to wyspecjalizowany ośrodek naukowo-badawczy, powołany w 1963 r. do wyznaczania krajowych norm i zaleceń żywieniowych.
Wytyczne tego instytutu, tzw. normy iżż, są zaleceniami żywieniowymi dla statystycznego człowieka. Warto to podkreślić, gdyż informacje te nie mają przełożenia w stosunku do każdej indywidualnie traktowanej jednostki (nie uwzględniają np. chorób, alergii, nietolerancji żywieniowych). Jako wytyczne dla uśrednionego wizerunku jednostki, sugerują jednak odpowiednie dawki spożycia witamin, minerałów, a także białek, tłuszczy i węglowodanów (w tym cukrów) w diecie dorosłego człowieka.