Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
6 dag cukru
Szklanka mleka
5 dag masła
5 dag
Sól
Tłuszcz do wysmarowania blachy
Dekoracja:
Dwa słoiki wiśni
2 puszki brzoskwiń
1 kg śliwek
10 dag mąki
10 dag kwaśnej śmietany
8 dag cukru
6 dag margaryny
6 dag wiórków kokosowych
Cukier waniliowy
3 dag migdałów
2 żółtka
Pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Dodać resztę cukru, tłuszcz, jajka i sól. Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Odstawić na kwadrans.
Wiśnie i brzoskwinie osączyć z zalewy. Śliwki umyć, przekroić i usunąć pestki.
Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Blachę natłuścić, przenieść na nią ciasto i odstawić na kolejny kwadrans. Z reszty mąki, tłuszczu, 3 dag cukru, cynamonu i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.
Utrzeć żółtka z resztą cukru i śmietaną, dodać 2/3 wiórków.
Ciasto obłożyć śliwkami i posypać kruszonką ( 1/3 powierzchi ciasta), brzoskwiniami i posypać migdałami (1/3 powierzchni), resztę posmarować masą kokosową, obłożyć wiśniami i posypać pozostałymi wiórkami. Piec 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.