Składniki:
10 dag mąki razowej
10 dag mąki gryczanej
30 dag mąki pszennej
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki maku
Opakowanie drożdży w proszku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Trochę więcej niż szklanka wody
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać wszystkie trzy mąki, dodać łyżkę maku, suche drożdże i sól. Wymieszać. Wodę lekko podgrzać, dodać oliwę i miód, dokładnie wymieszać.
Do miski powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i będzie łatwo odstawać od ręki (można trochę podsypać pszenną mąką).
Foremkę (najlepiej keksową, czyli wąską i długą) natłuścić oliwą i przełożyć do niej ciasto. Rozsmarować równomiernie, docisnąć dłonią do dna foremki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto naciąć w poprzek w kilku miejscach i posypać pozostałym makiem. Piec około 35 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim chlebek na około godzinę.