Składniki:
50 dag mąki pszennej (najlepiej razowej)
50 dag mąki żytniej
3 szklanki wody
5 dag świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokruszone drożdże, lekko podgrzaną wodę i miód. Dokładnie wymieszać i wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po wyrośnięciu, dodać do ciasta mąkę żytnią, olej, sól (można też dodać łyżkę kminku). Ciasto zagnieść i wyrabiać do czasu aż będzie jednolite i miękkie. Przełożyć do dowolnych foremek ( w zależności od preferowanego kształtu chleba).
Wierzch ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem (chlebek będzie pulchniejszy). Pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec chleb około 40 minut.
(chlebek jest dobrze wypieczony, jeśli przy pukaniu w dolną jego część wydaje głuchy dźwięk).