DROŻDŻOWE BERECIKI

0
350
Rate this post

SKŁĄDNIKI:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
Nadzienie:
5 suszonych grzybków
15 dag pieczarek
20 dag mięsa z kurczaka
1 cebula
5 dag masła
Zielona pietruszka
Pól łyżeczki tymianku
Gałka muszkatołowa
1 żółtko
2 łyżki mleka skondensowanego lub śmietanki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby umyć i namoczyć.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i dwiema łyżkami letniej wody, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, miękkie masło, rozczyn i szczyptę soli, wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę i pieczarki oczyścić, obrać, umyć i pokroić. Podsmażyć na maśle.
Dodać zmielone mięso z kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą, startą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smażyć jeszcze przez chwilę a następnie wystudzić.
Ugotowane w małej ilości wody suszone grzyby osączyć i pokroić. Wymieszać z farszem. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować, wycinać krążki o średnicy około 10 centymetrów, na każdy krążek kłaść farsz i zlepiać, lekko spłaszczyć i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Do każdego kawałka dolepić małą kulkę z ciasta. Wymieszać żółtko z odrobiną mleka i posmarować każdą bułeczkę. Piec około 25 minut (180 stopni).