Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jabłka
Pół szklanki mleka
2 dag drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka aromatu rumowego
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
Pół szklanki oleju do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, wymieszać, dodać do mąki. Jajka,cukier, aromat rumowy i sól dodać do mąki wraz z mlekiem i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni, sprawdzić czy temperatura oleju jest odpowiednia wrzucając kawałek ciasta. Smażyć racuszki na złoty kolor po obu stronach. Po wyjęciu układać na bibule, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.