Tworząc jadłospis dla np. stołówki, staniemy z pewnością przed niejednym dylematem. Czy zdecydować się na taką potrawę czy inną, jaki wybrać rodzaj kuchni albo których przypraw używać, a których nie. Decydując się jednak na samo rozpisanie menu, powinniśmy wziąć po lupę normy iżż. Instytut Żywności i Żywienia już od ponad pięćdziesięciu lat bada wpływ żywności i sposobów żywienia na ludzki organizm i formułuje przy tym ogólne wytyczne dotyczące prawidłowego odżywiania.
Niewątpliwie należy uwzględnić jego sposób wyliczania wartości energetycznej posiłków (i całych jadłospisów), tak, aby menu nie okazało się zbyt (albo za mało) kaloryczne. Również bez zastanowienia należy uwzględnić informacje o szkodliwym wpływie soli kuchennej na zdrowie człowieka i nie przesadzać z dosalaniem potraw (ew. starać się zastąpić przyprawę dodatkiem takim jak np. kapary). Na drugim biegunie smaków stoi smak słodki, który niestety głównie jest w kuchni reprezentowany przez cukier – sacharozę. Zgodnie z wytycznymi IŻŻ powinniśmy starać się zastąpić go, w miarę możliwości, fruktozą.