Jedzenie jest jedną z najważniejszych rzeczy, które utrzymują ludzi przy życiu. Poza nawodnieniem musimy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. W dzisiejszych czasach mamy jednak do czynienia z jedzeniem silnie przetworzonym, które zamiast pozostawiać nasze ciało zdrowym, często doprowadza do chorób i przykrych dolegliwości. By jak najdłużej pozostać w pełni sił witalnych powinno się unikać takiej żywności. Należy skupić się na produktach jak najmniej przetworzonych, surowych, najlepiej poprzez samodzielne przygotowywanie w domu czy na przykład posiadanie własnego ogródka.
Instytut Żywności i Żywienia to instytucja zajmująca się wpływem żywności na zdrowie człowieka oraz wyznaczająca normy żywieniowe. Powstał w roku 1963, a w 1984 otrzymał imię prof. dra med. Aleksandra Szczygła. Normy IŻŻ są aktualizowane co kilka lat. Ostatnia miała miejsce w roku 2017, a kolejna przewidywana jest na 2020. Normy IŻŻ przedstawiają nam najważniejsze kwestie zdrowego odżywiania w oparciu o wyniki badań.