Indyki

0
396
Rate this post

Indyki

Uważa się powszechnie, że mięso drobiowe jest obok cielęciny mięsem najzdrowszym do spożywania, a już mięso indyków w szczególności. Mając więc to na uwadze i spełniając pewien warunek, czyli mieszkając na wsi, można pokusić się o pisklęta indycze, które staną się w przyszłości w miarę zdrowym, samodzielnie wygospodarowanym pożywieniem. A jest to dosyć istotne.
Ciągle zastanawiamy się, czy drób zakupowany w sklepach jest zdrowy, czy nie był karmiony w zastraszających ilościach antybiotykami albo niezbyt przyjazną dla człowieka karmą, z której związki przeniknęły do mięśni ptaków i mamy wątpliwości, czy warto takowe kupować. Jeżeli nie mamy wyboru, a w warunkach miejskich tak właśnie się dzieje, to trudno, ale na wsi możemy sobie pozwolić na odhodowanie takich ptaków samodzielnie. Wówczas możemy być pewni, że będą zdrowo karmione, a przede wszystkim naturalnie i różnorodnie, włącznie z dostępem do wypasania na kawałku łąki, a taki drób z całą pewnością będzie i zdrowy i będzie dobrze smakował.