Większość z nas nie wyobraża sobie obiadu czy innego posiłku bez mięsa. Do odświętnych posiłków czasem podajemy takie kulinaria, jak potrawy z mięsa mielonego. Warto zatem wiedzieć, skąd wziąć najlepsze mięso mielone, aby przygotowanie potraw z nim było przyjemnością. Jeśli mamy w domu sprzęt do mielenia mięsa, czyli maszynkę ręczną lub elektryczną, to warto kupować i mielić je samodzielnie. Dobra do tego celu będzie szynka lub karkówka wieprzowa. Są też sklepy, w których możemy zamówić zmielenie pewnej ilości mięsa, choć zwykle realizują one większe zamówienia. W innych możemy poprosić o zmielenie przy zakupie, nie ponosząc żadnych dodatkowych opłat. Jest to zdrowsze niż kupowanie gotowego mięsa mielonego, ponieważ nigdy nie mamy pewności co do jego składu. Dlatego też najlepszym wyborem jest mielenie samodzielne, jednak jak wiadomo, nie każdy ma na to czas. Z mięsa mielonego przyrządzimy wspaniałe kotlety, które będą idealnym dodatkiem do obiadu po właściwym przyprawieniu ich i odpowiednim przysmażeniu.