Sezon na truskawki trwa dość krótko, bo maksymalnie dwa miesiące. Najwięcej jest ich w czerwcu, przy słonecznej pogodzie. Wtedy też truskawki są najtańsze. Można je kupować na straganach, w sklepach spożywczych i u ulicznych sprzedawców. Najsmaczniejsze są truskawki soczyście czerwone, choć nie brakuje głosów, że to właśnie truskawki z zieloną poświatą mają najbardziej słodki smak. Z truskawek można zrobić wiele słodkich przetworów, także przygotowywanych na weki z myślą o zbliżającej się zimie. Wspaniale jest dodać truskawki wraz z sokiem ze słoika na przykład do gorącego budyniu lub ugotowanej kaszy manny. To przysmak dzieciństwa niejednego z nas. Z niskokalorycznego jogurtu oraz świeżych truskawek z odrobiną cukru waniliowego zrobić można wspaniały sos i dodać go do ostudzonego, białego ryżu. Truskawki smakują jako dodatek do idealnie schłodzonego szampana. Można je polewać także gorącą czekoladą i delektować się po ochłodzeniu. Galaretka truskawkowa jest bardzo orzeźwiająca i idealnie smakuje z kleksem bitej śmietany.