Sernik pieczony ze świeżego twarogu to obowiązkowy deser na wielu świątecznych i niedzielnych stołach. Jest to ciasto bardzo ciężkie i kaloryczne, ale jego niezwykły smak sprawia, że od razu po pierwszych kęsach odrzucamy myśli o jakiejkolwiek diecie. Twaróg na sernik powinien być odpowiednio zmielony. Nie wystarczy zmielić go w maszynce raz. Im więcej razy zmielony będzie twaróg, tym lepsza będzie jego jakość w cieście. Sernik pieczony przygotowuje się najczęściej na spodach z kruchego ciasta, niektórzy decydują się robić ciasto bez spodu, ale jest to dość niewygodne rozwiązanie, bo ciasto niezwykle intensywnie się kruszy. Spód sprawia, że kawałek wykrojonego specjału trzyma się w formie zwartej. Do twarogu dodać można rodzynki i wszelkie owoce suszone, mile widziane są także pokruszone orzechy. Hitem ostatnich lat jest sernik z krówkową polewą, kupowaną w sklepach w puszce. W rzeczywistości jest to słodka masa wykonana z gotowanego mleka skondensowanego. Nadaje ciastu jeszcze większej słodyczy.