Kwiat czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale także cenny składnik wielu leków i kosmetyków. Jego właściwości lecznicze i odżywcze były znane już starożytnym Egipcjanom i Rzymianom. Dzisiaj chcemy przyjrzeć się bliżej jednemu z najpopularniejszych produktów, który można z niego uzyskać – syropowi z kwiatu czarnego bzu.
Właściwości i korzyści
Syrop z kwiatu czarnego bzu to naturalny preparat o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Jego składniki aktywne pomagają walczyć z infekcjami, łagodzą objawy przeziębienia, zapalenia gardła i kataru. Dodatkowo działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i zwiększając odporność.
Syrop z kwiatu czarnego bzu zawiera także dużo witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, E, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas i cynk. Dzięki temu działa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, poprawiając ich kondycję i wygląd. Ponadto, jego właściwości moczopędne i oczyszczające wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg kwiatów czarnego bzu
- 1,5 kg cukru
- 2 l wody
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka kwasu cytrynowego
Sposób przygotowania:
- Kwiaty bzu dokładnie umyć i osuszyć.
- Odcinamy kwiaty od gałązek.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i kwas cytrynowy. Zagotowujemy, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy kwiaty czarnego bzu i pokrojone w plastry cytryny. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
- Po tym czasie, odcedzamy syrop przez sitko, a następnie przez gazę, wylewając go do wyparzonych butelek.
- Butelki szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Syrop z kwiatu czarnego bzu to idealny sposób na wzmocnienie organizmu i poprawę zdrowia w naturalny sposób. Można go spożywać jako napój, dodatek do herbaty lub jogurtu, a także wykorzystać do przygotowania domowych leków. Warto spróbować!