Swojskie lepsze niż ze sklepu

0
168

Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zrobione potrawy. Od początki do końca produkcji sami decydujemy, jaki będzie efekt końcowy. Oprócz smaku nasz produkt zawiera też satysfakcje z przygotowania go własnymi siłami. Dobrym przykładem są wędliny i kiełbasy. Choć nie słabnie popularność sklepów mięsnych, swojskie produkty cały czas podbijają nasze serca. Przygotowanie kiełbasy nie jest bowiem trudne, a smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.

Produkcję własnych wyrobów kiełbasianych można podzielić na kilka etapów. Każdy z nich wymaga mniej lub więcej uwagi, nie trzeba również sztywno trzymać się zasad tworzenia. Ogólnych przepisów jest w internecie mnóstwo, więc wybór któregokolwiek nie będzie trwał długo. Pomocną dłoń wyciąga również Emaks.pl oferując solidne napełniacze do kiełbasy. Zacznijmy jednak od początku.

Pierwszym krokiem przy produkcji kiełbas jest rozbiór mięsa oraz jego klasyfikacja. Po skończeniu tego etapu powinniśmy solić i peklować składniki. Peklować możemy na sucho, zalewowo lub mieszanie. Następnie następuje rozdrabnianie, którego stopień zależy od rodzaju mięsa. W tym kroku warto także przygotować przyprawy, których używać będziemy do produkcji kiełbasy. Odpowiedni smak i zapach z pewnością uczynią nasz produkt jeszcze lepszym podczas konsumpcji. Przed napełnieniem zadbać trzeba o przygotowanie osłonek. Jelita powinny być wcześniej wymoczone w wodzie, dzięki czemu będą miękkie i elastyczne. Kolejnymi czynnościami będą kutrowanie, czyli ujednolicanie konsystencji mięsa oraz równomierne rozmieszanie wszystkich składników.

Do formowania najłatwiej użyć jest napełniaczy do kiełbas. Nowoczesne urządzenia są bardzo łatwe w obsłudze i znakomicie radzą sobie z różnymi rodzajami mięsa. Różne rodzaje rur oraz wentyle odpowietrzające ułatwiają zachowanie odpowiedniej konsystencji i zapobiegają dostaniu się nadmiernej ilości powietrza. Czyszczenie napełniaczy do kiełbasy jest dziecinnie proste, podobnie jak obsługa. Za pomocą napełniaczy do kiełbas formowanie naszego dzieła będzie szybkie i sprawne, dając oczekiwany efekt.

Po formowaniu następuje wędzenie, a później gotowanie i parzenie produktu. Później wystarczy już tylko ostudzić, osuszyć i wykończyć produkt. W taki oto sposób (w skrócie) skończyliśmy proces tworzenia własnej kiełbasy. Całość nie jest skomplikowana, a satysfakcja płynąca z własnoręcznego przygotowania posiłku jest niemożliwa do opisania. Smak, zapach i uśmiech na twarzy z pewnością zastąpi zakupy w sklepie. Tym bardziej, jeśli do tworzenia użyjemy napełniaczy do kiełbas Royal Catering dostępnych w naszym sklepie. Z nimi przygotowanie kiełbasy będzie proste, łatwe i przyjemne.