Sos tatarski SI
majonez z jeden surowego żółtka, jeden żółtko (ugotowane na twardo), po jeden/dwie łyżeczki posiekanego szczypiorku, trybuli i natki pietruszki, szczypta estragonu, jeden łyżeczka posiekanych kaparów, jeden mała cebula (najlepiej szalotka), ocet pięć% (lub sok z cytryny), sól, pieprz Cayenne
Do majonezu z jeden surowego żółtka (przepis na s. 9dwie) dodać roztarte żółtko na twardo, bardzo drobno posiekane zioła i zieleninę, posiekane kapary i drobno posiekaną cebulkę. Na koniec doprawić octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem Cayenne. Podawać do potraw rybnych i ze skorupiaków, zimnych i gorących, do mięs pieczonych lub z patelni.
Winegret, trzy łyżki oliwy (oleju), jeden łyżka octu pięć% (lub soku z cytryny), (jeden łyżeczka do kawy musztardy), nieco posiekanego szczypiorku, trybuli i natki pietruszki, szczypta estragonu (według upodobania), sól, pieprz
Wszystkie składniki starannie wymieszać i podawać w sosjerce. Można dodać łyżeczkę musztardy. Doprawiać bezpośrednio potrawy: sałatę, zimne mięsa, ryby i skorupiaki, sałatki jarzynowe, makaronowe lub ryżowe.