Mięsa na słodko

1
383
Rate this post

Wydawałoby się, że mięsa można jeść tylko na słono. A gdyby tak dodać do nich czekoladę, truskawki albo miód? Okazuje się, że takie połączenia również mają uzasadnienie, bo nadają wyrazistości danemu rodzajowi mięsa. Jeśli nigdy nie jadło się mięsa ze słodkimi dodatkami, warto na początku sięgnąć po pierś kurczaka w sosie curry ze słodką nutą. Wykonanie tego dania jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć filet z piersi kurczaka, dodać do niego rodzynki, ananasa, migdały i wiórki kokosowe. Na koniec smażenia dodajemy jogurt wymieszany z przyprawą curry, kurkumą i szczyptą imbiru. Potrawa ta najlepiej smakuje w połączeniu z ryżem. Nie ma jednak przeszkód, by spożywać tego typu kurczaka z dodatkiem kaszy, makaronu czy nawet ziemniaków. Ciekawym rozwiązaniem jest również sałatka z kurczaka z truskawkami w połączeniu z kaszą jaglaną. Miód z kolei idealnie pasuje do marynowania mięsa, zwłaszcza jeśli chodzi o udka z kurczaka. Tak naprawdę istnieje wiele możliwości łączenia tych smaków, by pasowały idealnie.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.