Kuchnia austriacka

1
443
Rate this post

Wpływ na kuchnię austriacką miały inne kraje takie jak: Włochy, Węgry, Czechy, Polska. Jest to kuchnia niejednolita. Głównie za sprawą powstania Austro-Węgier. Kuchnia austriacka jest kaloryczna i ciężkostrawna. Najbardziej popularne potrawy to  zupy i kiełbasy. Dania austriackie podawane są zwykle z ziemniakami w postaci frytek, plastrów lub gotowanych na wodzie. Austria znana jest również ze słodkości (strudel, tort Sachera, sernik po wiedeńsku) i wyrobów czekoladowych. Najbardziej znanym austriackim cukiernikiem był Franz Sacher, który żył na przełomie XIX i XX wieku. Z innych słodkości znane są desery Mohr im Hemd (masa budyniowa gotowana na parze), Linzertorte (ciasto orzechowe z dżemem z porzeczki), Apfelstrudel (ciasto z masą jabłeczną). Popularne są naleśniki z owocami, czekoladą i serem. Najpopularniejszym napojem jest kawa. W lokalach gastronomicznych najczęściej podaje się sok jabłkowy, wodę mineralną lub lemoniadę. Podczas pobytu w Austrii należy spróbować lokalnych win i piw

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.