Kuchnia bułgarska

0
388
Rate this post

Kuchnia Bułgarska należy do kuchni południowo-wschodniej Europy. Kuchnia Bałkańska ukształtowała się za sprawą krajów basenu Morze Śródziemnego( Turcji, Grecji, Włoch). Kuchnia słynie z licznych przekąsek i sałatek. Znanym daniem jest gulasz (mięsny lub wegetariański). Z mięs najczęściej wykorzystuje się wieprzowinę. Bułgaria jest krajem, który leży w ciepłym klimacie. Uprawia się tu owoce, warzywa i zioła. Uprawa odbywa się za pomocą tradycyjnych metod. Dzięki temu kraj słynie z ekologicznych produktów. W kuchni bułgarskiej dominują potrawy ostre i urozmaicone. Najczęściej używa się składników takich jak: mleko, jogurt, czosnek, ostra papryka. Popularne są również pomidory. Bułgarzy nie jedzą potraw mącznych. Podczas pobytu w Bułgarii nie skosztujemy więc gotowanego ciasta. Do wszystkich posiłków podawany jest chleb. Posiłki w domu spożywane są z rodziną. Na początek podawana jest sałatka, następnie zupa, danie główne i deser. Do potraw serwowane jest wino (rakija). Najbardziej znanym bułgarskim piwem jest(Kamenitza).