Trening kulturystyczny różni się od typowego treningu sportowego. Tutaj nie ma znaczenia jak szybko lub jak duży ciężar jest używany. Ważniejsze jest czucie mięśniowe i doprowadzenie do mikrouszkodzeń tkanki mięśniowej. Podczas procesu regeneracji, po treningu, następuje nadkompensacja siły, wytrzymałości i rozmiaru. By to jednak zaszło, potrzebne jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości właściwych składników pokarmowych. Kluczowe znaczenie ma tutaj białko na mase mięśniową. Dieta kulturystyczna powinna zawierać pomiędzy 2 a nawet 4 gramy protein na kilogram wagi ciała zawodnika. Trudno jest dostarczyć taką ilość tradycyjnym pożywieniem, stąd wśród amatorów żelaznego sportu bardzo dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju odżywki białkowe. Ich skład praktycznie wolny jest od cukrów i tłuszczy. Dostępne w formie proszku, stanowią podstawę nie tylko do odżywczych szejków. Można je dodawać do różnego rodzaju wypieków lub przygotowywanych posiłków, dzięki czemu wzrasta ich wartość odżywcza i przydatność dla sportowców.