Syrop z kwiatu czarnego bzu: właściwości, korzyści i przepis

0
419
Rate this post


Kwiat czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale także cenny składnik wielu leków i kosmetyków. Jego właściwości lecznicze i odżywcze były znane już starożytnym Egipcjanom i Rzymianom. Dzisiaj chcemy przyjrzeć się bliżej jednemu z najpopularniejszych produktów, który można z niego uzyskać – syropowi z kwiatu czarnego bzu.

Właściwości i korzyści

Syrop z kwiatu czarnego bzu to naturalny preparat o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Jego składniki aktywne pomagają walczyć z infekcjami, łagodzą objawy przeziębienia, zapalenia gardła i kataru. Dodatkowo działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i zwiększając odporność.

Syrop z kwiatu czarnego bzu zawiera także dużo witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, E, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas i cynk. Dzięki temu działa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, poprawiając ich kondycję i wygląd. Ponadto, jego właściwości moczopędne i oczyszczające wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 kg cukru
  • 2 l wody
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka kwasu cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty bzu dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Odcinamy kwiaty od gałązek.
  3. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i kwas cytrynowy. Zagotowujemy, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Dodajemy kwiaty czarnego bzu i pokrojone w plastry cytryny. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
  5. Po tym czasie, odcedzamy syrop przez sitko, a następnie przez gazę, wylewając go do wyparzonych butelek.
  6. Butelki szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Syrop z kwiatu czarnego bzu to idealny sposób na wzmocnienie organizmu i poprawę zdrowia w naturalny sposób. Można go spożywać jako napój, dodatek do herbaty lub jogurtu, a także wykorzystać do przygotowania domowych leków. Warto spróbować!