Sos ziellony

0
338
Rate this post

Sos ziellony

po jeden czubatej łyżeczce siekanego szczypiorku, natki pietruszki, koperku, estragonu, trybuli, (rozdrobniony ogórecznik, melisa), dwie szkl. gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, cukier, musztarda, sok z cytryny, cztery jaja (ugotowane na twardo)

Zioła i zieleninę bardzo starannie rozdrobnić (można dodać także nieco ogórecznika i melisy udział poszczególnych składników roślinnych modyfikować stosownie do ich sezonowej dostępności) i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, musztardą i sokiem z cytryny. Do otrzymanej masy dodać przetarte przez sito jaja i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Otrzymany sos powinien być dość gęsty, ale płynny, „aksamitny”. Przed podaniem do zimnych mięs, ryb, surówek i sałatek z warzyw schłodzić w lodówce. Dla przestrzegających diety można ograniczyć liczbę jaj, a śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem.

Sos biały. osiem dag masła, cztery płaskie łyżki mąki, dwie szkl. wody, sól, pieprz, jeden łyżka śmietany, (sok z cytryny). Połowę masła stopić w rondelku, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać mąkę i rozprowadzić wodą, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Po zagotowaniu dodać resztę masła i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu aż do zagęszczenia. Przed podaniem sos można jeszcze doprawić sokiem z cytryny. Podawać do jaj na twardo, białych mięs, jarzyn, ryb.

Sos biały do drobiu, sos biaty, pięć dag pieczarek, jeden-dwie łyżki śmietany. Przygotować sos biały według podanego przepisu, zastępując w nim wodę taką samą ilością rosołu z kury lub kurczaka, i dodać do niego

pięć dag pieczarek pokrajanych w cienkie plasterki. Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia ok. jeden0 minut. Zaprawić śmietaną. Podawać do drobiu, w szczególności do kurczaka w potrawce.