Grillowane szaszłyki

0
349
Rate this post

Płyty grillowe elektryczne, Tostery i opiekacze

Jak umilić sobie oczekiwanie na kolejny film w telewizji? Polskie media bywają bezlitosne w tej kwestii, dlatego w przerwie między seansami warto co-nieco przekąsić. Doskonałe zdają się być szaszłyki, głównie dlatego, że najlepiej smakują przed ekranem telewizora, a jeszcze smaczniejsze są wówczas, gdy przygotujemy je samodzielnie. Zanim jeszcze rozpocznie się upragniony film, zdążymy stworzyć pyszną, sycącą przekąskę. Na co więc czekać, płyta grillowa w ruch, zaczynamy smażenie!

Do stworzenia pysznych szaszłyków wcale nie potrzeba nic specjalnego. Wystarczą najzwyklejsze urządzenia gastronomiczne oraz składniki, jakie można znaleźć w każdej lodówce. Wystarczy, abyśmy znaleźli:

• 2 piersi z kurczaka (chudą wieprzowinę)

• 1 paprykę czerwoną i żółtą

• 2-3 cebule (bądź jedna duża)

• 200 g boczku lub (wędzonej słoniny)

• 3 kiełbaski (może być śląska)

• przyprawa do grilla

• olej

• drewniane, namoczone patyczki do szaszłyków

Do tego oczywiście niezbędna jest również wydajna płyta grillowa. Ale najlepsza będzie właśnie taka płyta grillowa, na której nie będziemy potrzebowali nadmiernie dużo tłuszczu. Dodajmy jeszcze, że w brew wszelkim pozorom profesjonalna płyta grillowa nie należy do urządzeń gastronomicznych stworzonych tylko i wyłącznie do użytku w lokalach. Nic bardziej mylnego! Przecież na co dzień również możemy zapewnić sobie nieco komfortu we własnej kuchni, a doskonałym sposobem na to jest właśnie płyta grillowa. Za tym, aby płyty grillowe mogły być wykorzystana w amatorskiej kuchni przemawiają również ich niewielkie wymiary: takie drobne urządzenia gastronomiczne o boku 50 cm sprawdzą się nawet w drobnej kawalerce.

Mówi się, że szaszłyki są idealne „do piwka” – nie zaprzeczamy, nie potwierdzamy, gastronomiczne eksperymenty pozostawiamy naszym Czytelnikom. Przygotowanie przekąski rozpoczynamy od oczyszczenia i pokrojenia fileta na kawałki, w nieco cieńsze plasterki należy pokroić cebulę tłusty i boczek.

W tym czasie płyta grillowa powinna już zaczynać się rozgrzewać.

Papryki czyścimy i kroimy do uzyskania ulubionej formy. W razie braku świeżych warzyw, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć papryki marynowanej – płyta grillowa sprawi, że przypiecze się równie smacznie. Tak przygotowane składniki należy nadziać na zamoczone patyczki (w ten sposób płyta grillowa ich nie spali) przybrać dowolnymi przyprawami i umieścić. Płyta grillowa sprawi, że szaszłyki usmażą się na pyszny złoty kolor, i to bez użycia znacznych ilości tłuszczu.

Jak widać, do stworzenia pysznej przekąski „do piwka i telewizora” wcale nie potrzebne są specjalne urządzenia gastronomiczne, ani nawet zaawansowane kucharskie zdolności. Pyszne szaszłyki przyrządzisz mając podstawowe składniki spożywcze, ponadto sprawdzi się te z płyta grillowa (ewentualnie opiekacz).

Wyczekiwany film pewnie dopiero się zaczął? Zasiądź wiec wygodnie przed ekranem i rozkoszuj się ucztą dla wszystkich zmysłów!