Palarnia kawy

0
324
Rate this post

Jakość kawy rozpoczyna się w palarni, gdzie odpowiednio przeprowadzony proces palenia kawy wpływa na jej późniejszy smak i aromat. Bardzo ważne są poszczególne etapy, które przeprowadza palarnia kawy. Pierwszym jest wyselekcjonowanie i dobór najlepszych ziaren. Dlatego tak ważne jest, by znaleźć zaufaną plantację, z której można potem importować ziarna. Najczęściej plantacje znajdują się w Ameryce Południowej lub Środkowej. Kolejny krok to mieszanka kaw różnych gatunków dla uzyskania pożądanego efektu. Dalej następuje wypalanie kawy w specjalistycznych piecach oraz leżakowanie przez dwie doby dla utrwalenia smaku i aromatu. Po tym czasie kawa jest pakowana w specjalnych opakowaniach dla zachowania właściwości nawet przez dwa lata. Jednak zanim trafi do klienta, podlega kontroli jakości, dzięki której jest pewność, że odbiorca otrzyma paczkę z kawą najwyższej jakości, najlepszego gatunku. Dzięki tym etapom możemy na co dzień cieszyć się filiżanką wspaniałego czarnego napoju, który stawia na nogi.