Kuchnia australijska – najsłynniejsze potrawy
Gastronomia w Australii jest bardzo zróżnicowana – w końcu kraj ten składa się z imigrantów, wnoszących do potraw coś ze swoich kultur. Nie oznacza to jednak, że nie da się wyodrębnić jej charakterystycznych elementów – wręcz przeciwnie, każdy, kto pojedzie do Australii, zapamięta lekkość tamtejszej kuchni, dość dużą słodkość i ogólnie – smaki charakterystyczne dla ciepłego kraju kangurów.
Kuchnia australijska to, jak wspomnieliśmy, duża doza słodyczy. Stąd też jednym z najsłynniejszych składników tamtejszych potraw jest tzw. Vegemite, czyli pasta z drożdży, którą smaruje się chleb (i nie tylko). Innym australijskim przysmakiem są Tim Tamy – biszkopciki z dużą ilością czekolady. Australijska kuchnia gastronomiczna to również Pawłowa – pyszny deser owocowy, jedzony tam od słynnej wizyty rosyjskiej primabaleriny o tym samym nazwisku. Ogólnie zresztą, Australia słynie ze swoich deserów – lekkich, pysznych i sycących. Szkoda tylko, że tak niewiele z tych potraw można zastać w polskich restauracjach.