Zamiłowanie pospolitego telewidza programami kucharskimi niezwykle mocno dorosło w ostatnim czasie. Widać wyraźnie, w jaki sposób dojrzewa także wiedza bardzo młodych ludzi na temat zdrowej żywności oraz naturalnego gotowania i działania ekologicznych składników na bezwarunkowe walory odżywcze oraz smakowe danej potrawy. Bez zaprzeczania wszyscy ludzie wiedzą już dziś, że od początku do końca ten sam przepis wykonany przez tego samego wprawionego kucharza po raz tysięczny w jego karierze może wyjść w pełni inaczej w zależności od wykorzystanych przy gotowaniu składników. I to właśnie jakość składników wchodzących w menu restauracji powoduje, że rachunki za obiady oraz kolacje w niej okazują się tak wysokie. W pewnych sytuacjach ludzie nie rozumieją przy pokrywaniu rachunku, skąd tak wysokie sumy za wydawałoby się normalne dania. W istocie jednak dziś restauracje walczące o wymagającego klienta gruntownie wiedzą, że należy go przyciągnąć do siebie jedzeniem o osobliwych walorach, albowiem coraz prawidłowiej gotuje normalny człowiek sam w zaciszu własnego domu. W następstwie tego tak istotne staje się zrobienie wrażenia już przy pierwszej okazji oraz to zrobienie wrażenia tak czytelnego, aby konsument nigdy nie pragnął sam próbować ponowić potrawy u siebie w domu. Nie wystarczy jednakże posiadać doskonałego właściciela firmy kuchni – należy dać mu właściwe składniki. Zamiłowanie dzisiejszego człowieka gotowaniem mocno dorosło w ostatnich latach oraz widać jak na dłoni, że komercyjne stacje oraz jednostki gospodarcze medialne bardzo ostro naciskają na popularyzację magazynów oraz tytułów odpowiedzialnych oczywiście za materiały kulinarne, tematykę gastronomiczną, informację o składnikach popularnych potraw.