Jedni gotują i jedzą, by przeżyć, jeszcze inna grupka ludzi gotuje z wielka pasja i zaangażowaniem, marzą o swojej restauracji. O kilku lat w Polsce można zauważyć modę na gotowanie, głównie zdrowe gotowanie. Otaczają nas programy telewizyjne o gotowaniu, gdzie można otrzymać nagrodę. W jednych programach nagrodą jest to żywa gotówka, w innych zaś własna restauracja. Trzeba tylko dojść do ścisłego finału i pokonać ostrą konkurencję. A jak własna gastronomia wyposażenie musi tez być nie byle jakie. Producenci kusz nas najnowszymi rozwiązaniem, co nie dość, że ułatwia gotowanie to, pozwala jeszcze na zdrowe gotowanie. Wielu uczestników programów telewizyjnych ma swoje pomysły na prowadzenie restauracji, każdy widzi to inaczej. Jednak bez dobrego wyposażenia nawet najlepsi kucharze, mogą mieć problem z prowadzeniem restauracji, a ich praca, może stać się udręką. Warto zastanowić się co będziemy gotować i w jakich warunkach będzie przygotowywane jedzenie. Przez dobór złego wyposażenia, początkujący kucharze mogą się szybko zniechęcić i świat gastronomi może stracić wielu dobrze rokujących kucharzy.