Sushi to danie japońskie, które przygotowanie jest ze specjalnie przygotowanego ryżu połączonego z różnorodnymi składnikami, takimi jak owoce morza (często niegotowane), warzywa i czasami owoce tropikalne . Styl sushi i jego prezentacja są bardzo zróżnicowane, ale kluczowym składnikiem jest ryż sushi, nazywany również shari lub sumeshi.
Sushi można przygotować z brązowym lub białym ryżem. Często sushi jest podawane z marynowanym imbirem, chrzanem i sosem sojowym.
Sushi jest często mylony z sashimi, pokrewną japońską potrawą, składającą się z cienkich plasterków surowej ryby lub sporadycznie mięsa.
Istnieje bardzo wiele rodzajów tego dania. Wspólnym składnikiem wszystkich rodzajów sushi jest ocetowany ryż sushi.
Główne składniki tradycyjnego japońskiego sushi to surowa ryba i ryżu, które mają naturalnie niskie zawartości tłuszczu, są bogate w białko, węglowodany, witaminy i minerały. Inne warzywa owinięte w sushi oferują również różne witaminy i minerały. Wiele składników z owoców morza zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3 , które mają wiele korzyści zdrowotnych. Jednak niektóre składniki sushi mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Duże drapieżniki dalekomorskie, takie jak tuńczyk (zwłaszcza błękitniak) mogą zawierać wysokie poziomy metylortęci, co może prowadzić do zatrucia rtęcią po spożyciu w dużej ilości lub gdy jest spożywane przez niektóre grupy wysokiego ryzyka, w tym kobiety w ciąży.
Pewność w spożyciu dobrej jakości sushi dają restauracje serwujące takie dania. Można również kupić je z dowozem. Więcej informacji można wyszukać w internecie wpisując na przykład hasło: „dostawa sushi Warszawa”.