Cytrynówka

0
359
Rate this post

Wieczory spędzane w towarzystwie partnera czy znajomych są dobrym powodem po skosztowania smacznej i aromatycznej nalewki jaką jest cytrynówka. Nalewki sporządzone według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie są najlepszym sposobem na osiągnięcie rewelacyjnego efektu. Najczęściej do przygotowania cytrynówki używa się spirytusu, cytryn, cukru i wody, składniki są ogólnodostępne, więc nie trzeba biegać po sklepach aby zrobić właściwe zaopatrzenie. Aby cytrynówka miała tak około 25% mocy należy, wziąć półtora kilograma cytryn, pół kilo cukru, pół litra wody i pół litra spirytusu. Wyparzone i dobrze umyte cytryny, obieramy ze skóry którą wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Obrane cytryny kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki, wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zakręcamy. Po mniej więcej 4 dniach obydwa słoiki odkręcamy i odsączamy zawartość, wywar z dwóch słoików łączymy, dolewamy wody, rozlewamy do butelek i odstawiamy znowu w ciemne miejsce. Nalewka przegryza się przez przez dwa tygodnie, po których jest gotowa do spożycia.