Jajka to produkt, który gości w niemal każdej kuchni. Warto jeść je jak najczęściej, nie obawiając się wysokiego cholesterolu, jest to bowiem często powielany mit. Podstawowa forma podawania jajek to jajko smażone albo jajecznica z dodatkiem ulubionych składników. Zdrowa jajecznica powinna zawierać dużą ilość warzyw, mniej natomiast tłustych wędlin typu boczek. Jajka można jeść też na twardo, którego uzyskuje się dzięki gotowaniu o odpowiedniej długości. Ugotowane jajko może być dodatkiem do kanapek czy sałatek, można również zrobić z niego jajko faszerowane, dodając na przykład podsmażane pieczarki Jaja chętnie je się także w formie omletów, również z dodatkiem różnych składników. Jedzenie jajek ma bardzo dużo zalet. Przede wszystkim są one źródłem białka, które ważne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaja zawierają też potrzebne tłuszcze i inne substancje odżywcze, które korzystne są dla zdrowia. Dlatego jedzenie jajek codziennie może przynieść dobre korzyści dla organizmu.