Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

0
365
Rate this post

Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Dieta z zasady

Zmęczenie? Gorsza kondycja włosów, skóry i paznokci? Problemy z trawieniem? Uważaj! Możliwe, że masz zakwaszony organizm. Dzieje się tak gdy w naszych organizmach zostanie zakłócona równowaga kwasowo-zasadowa. Najlepszym środkiem na zwalczenie dolegliwości jest dieta odkwaszająca. Przyjmowanie na co dzień produktów o charakterze zasadowym pomoże uregulować zachwiany balans w naszym organizmie. Szczególnie poleca się wszelkie warzywa, owoce i orzechy. Do jadłospisu należy dopisać zwłaszcza warzywa łodygowe i liściaste, takie jak: jarmuż, natka pietruszki czy roszponka. W celu zachowania dobrego zdrowia unikać trzeba nadmiernego spożywania tłustego mięsa, słodyczy i napojów gazowanych. Niewskazane jest także picie alkoholu, który wykazuje odczyn kwasowy.
Równie przydatna okazuje się ta dieta w chorobach wątroby. Odciąża i wspomaga jej pracę zapobiegając bólom, wzdęciom i uczuciu pełności. Należy zwrócić uwagę na proporcje w jakich spożywamy pokarmy. Ważne żeby znaczącą większość (70/8-%) stanowiły produkty zasadowe, zaś pozostałą resztę można przeznaczyć według uznania.