Dania ze szpinakiem

0
363
Rate this post

Szpinak to pyszne warzywo, które nadać może wyrazistości wielu daniom. Najlepiej sięgać po szpinak w lecie, kiedy jest jego sezon. W zimie pozostaje szpinak mrożony, który również nada się do wielu potraw. Jednak świeży szpinak najlepiej nadaje się do sałatek czy makaronów, posiadając formę całych liści. Istnieje wiele przepisów, które mają w składzie szpinak. Tak naprawdę nie trzeba kierować się konkretnym, a samemu kreatywnie łączyć różne składniki. Przykładowym przepisem jest sałatka ze szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów, makaronu ryżowego, truskawek i łososia. Smaczny jest również makaron ze smażonym szpinakiem, z dodatkiem odrobiny śmietany i sera. Niektórzy wolą jeść szpinak w wersji surowej. Ciekawym rozwiązaniem jest robienie koktajli owocowo-warzywnych. Wystarczy umyć dokładnie szpinak, wymieszać go z malinami i sokiem pomarańczowym, a następnie zblendować. Taki koktajl to doskonały zastrzyk energii, który przypadnie do gustu zwłaszcza osobom dbającym o szczupłą i jędrną sylwetkę.