77 433 20 50 | 8.00-16.00 sklep@biologico.pl
Facebook
Facebook
Instagram

Przepis na większą blaszkę:

Ciasto:

  • – 200g mąki gryczanej
  • – 100g mąki ryżowej
  • – 100g mąki jaglanej
  • – 3 łyżki jogurtu greckiego
  • – 2 żółtka + całe jajko
  • – ¼ szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • – 150g masła klarowanego
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia i masło. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3 i schłodzić w zamrażarce.

Jabłka:

  • – 8 dużych, słodkich jabłek
  • cynamon (wg uznania)
  • kardamon (szczypta)

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż zmiękną. Później ściągnąć przykrywkę, poczekać aż woda odparuje, dosypać cynamonu wedle uznania i mieszać aż połowa jabłek zamieni się w mus.

Budyń:

  • – 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • – łyżka ksylitolu

Budyń robimy według przepisu na opakowaniu, dodajemy jednak mniej mleka (budyń ma być gęsty) i dodajemy tylko łyżkę ksylitolu, gwarantuję, że to w pełni wystarczy.

 

  1. W czasie, w którym gotują nam się jabłka, wyciągamy większą część ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę. Na to wykładamy gotowe jabłka, ugotowany budyń. Wyciągamy mniejszą część ciasta, i na budyniu robimy kratkę, kruszonkę lub wycinamy gwiazdki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Kroimy dopiero do ostygnięciu, inaczej budyń się rozpłynie i zrobi się ciapa.

To jest wersja demonstracyjna sklepu do celów testowych — Zamówienia nie będą realizowane. Dla zamówień powyżej 150zł Wysyłka gratis Zamknij